Naši piškotki res niso škodljivi, kar preverite tukaj. Imamo jih le za pravilno delovanje spletne trgovine in spremljanje obiska.
 
Prosimo kliknite STRINJAM SE, za pravilno delovanje spletne strani :) 
Search
search
*Širina
*Višina
*Cole
Sezona
Kategorija
Najdi!
Call us Send e-mail
Delovni čas

PON - PET
08:00h - 18:30h

SOB
08:00h - 12:00h

Zimska cestna pravila pri naših sosedih in po EvropiUpoštevanje priporočil avtomobilskih klubov nedvomno vodi k varnejši zimski vožnji kot upoštevanje tistih zakonskih pravil, ki na primer dovoljujejo vožnjo z letnimi gumami pri minus dvajsetih stopinjah na sicer suhi cesti. Ob zavedanju, da predstavljajo prometni predpisi zgolj minimalni minimum, se vozniki tudi pri nas vse bolj ravnajo po priporočilih.

Ureditev pri naših sosednjih državah:

Avstrija je z letošnjim letom datumsko opredelila zimske razmere od 1. novembra do 15. aprila. V tem času morajo biti vsa vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase opremljena z zimskimi gumami na vseh kolesih ali z letnimi gumami in kompletom verig za pogonska kolesa. V obeh primerih je določena najmanjša globina profila štiri milimetre. Kazenski cenik se začne pri 35 evrih in lahko seže do pet tisoč evrov.

Hrvaška zahteva zimsko opremo v zimskih razmerah (sneg ali led na cestišču) brez časovnih okvirov. Enako kot pri nas veljajo za zimsko opremo štiri zimske gume oziroma letne gume z verigami v prtljažniku. Glede globine profila (štiri milimetre) so za milimeter strožji od nas. Kazen? 700 kun in izločitev iz prometa.

V Italiji se časovne omejitve razlikujejo po regijah (Benečija, Emilija - Romanja, Furlanija - Julijska krajina, Toskana, Trentino). Zimske gume ali letne z verigami v prtljažniku so ne glede na vozne razmere večinoma obvezne med 15. novembrom in 15. aprilom. Časovno najdaljše razdobje je določeno v dolini Aoste, in sicer od 15. oktobra do 15. aprila. Kazen za vožnjo brez ustrezne opreme je 39 evrov v naseljih in 80 evrov na preostalih cestah.

Madžarska nima posebnih predpisov glede zimske opreme, zato pa med močnim sneženjem zahteva verige, lahko že na samem vstopu v državo.

 

Zima po koledarju in po dejanskih razmerah

Predpisi mnogo držav zahtevajo, da morajo biti osebni avtomobili v določenem koledarskem obdobju ustrezno zimsko opremljeni. Zimski čas je različno opredeljen in sega od sredine oktobra do sredine aprila. Zunaj tako določenih datumov pa predpisi vseeno zahtevajo zimsko opremo, kadar na cestah vladajo zimske razmere.

Tudi glede pojma zimske razmere so zakonske določbe različne. Hrvati ji določajo s snegom ali ledom na cestišču. Drugod je opisovanje podrobnejše z dodajanjem snežne brozge, zaledenelosti, poledenelosti, oprijetega snega, vrst zimskih padavin … Mnogo držav se izogiba koledarski opredelitvi zime in zahteva uporabo zimske opreme samo v zimskih razmerah.

Za zimsko opremo osebnih avtomobilov štejejo zimske gume na vseh kolesih ali letne gume z ustreznim parom verig. Predpisi o globini profila večinoma določajo štiri milimetre, ponekod (tudi pri nas) so dovolj trije. Bolj enotni so pri oznakah gum s celoletnim profilom (M+S) in zimskim profilom (M+S s simbolno snežinko).

Naj vas letne pnevmatike ne ponesejo v nalet!

vir: siol.net, amzs