Naši piškotki res niso škodljivi, kar preverite tukaj. Imamo jih le za pravilno delovanje spletne trgovine in spremljanje obiska.
 
Prosimo kliknite STRINJAM SE, za pravilno delovanje spletne strani :) 
Search
search
*Širina
*Višina
*Cole
Sezona
Kategorija
Najdi!
Call us Send e-mail
Delovni čas

PON - PET
08:00h - 18:30h

SOB
08:00h - 12:00h

TEST CELOLETNIH PNEVMATIK 2016Vedno bolj je moderen nakup celoletnih pnevmatik, zato so se letos strokovnjaki odločili, da stestirajo tudi nekatere celoletne pnevmatike, ki so na trgu.

Za preizkus so izbrali pnevmatike dimenzije 205/55 R 16 hitrostnega razreda V (do 240 km/h) – pnevmatike tega hitrostnega razreda naj bi imele boljše lastnosti na suhi cesti – prav lastnosti na suhi cesti pa so bile doslej ena od glavnih slabosti celoletnih pnevmatik.

Rezultati so dokaj presenetljivi. Le dve pnevmatiki sta dobili oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo.

Najbolje se je izkazala Michelinova pnevmatika crossclimate. Michelin to pnevmatiko propagira kot letno pnevmatiko, ki je uporabna tudi pozimi. Naš test je pokazal, da ima pnevmatika dobre lastnosti tako na suhi kot na mokri cesti, kjer je bila povsem enakovredna letnim oziroma zimskim pnevmatikam, slabša pa je na snegu, kjer ni bila na enaki ravni kot zimske pnevmatike. Povedano s številkami: na suhi cesti je Michelinova pnevmatika dobila oceno 2,2. Dobre letne pnevmatike na suhem dobijo oceno 1,4, dobre zimske pnevmatike pa pri poletnih temperaturah za vožnjo po suhi cesti dobijo oceno 3,6.

Na mokri cesti je Michelinova pnevmatika dobila oceno 2,5, dobre letne pnevmatike dobijo oceno 2,0, dobre zimske pnevmatike pa oceno 2,1. Na snegu je Michelinova pnevmatika dobila oceno 3,4 – dobre letne pnevmatike na snegu dobijo oceno 5,5, dobre zimske pnevmatike pa oceno 2,4. To dokazuje, da je Michelinova pnevmatika dobra alternativa na suhi in mokri cesti, ne pa tudi na zasneženih cestah. Povedano drugače: tisti vozniki, ki se lahko izognejo vožnji po zasneženi cesti, ker ob sneženju lahko počakajo, da so ceste splužene in posoljene, so v pnevmatiki crossclimate dobili primerno celoletno pnevmatiko.

Pnevmatika vredestein quatrac 5 je sicer dobila tudi skupno oceno zadovoljivo, toda njene lastnosti tako na suhi kot na mokri cesti so na spodnji meji zadovoljivih lastnosti in so precej slabše kot pri Michelinovi pnevmatiki, je pa od Michelinove pnevmatike nekoliko boljša na snegu, obe pa imata dobre lastnosti na ledu. Michelinova pnevmatika ima tudi manjšo porabo goriva, prevozi pa tudi precej daljšo razdaljo.

Presenetljiv je bil rezultat pri Bridgestonovi pnevmatiki, ki je razvita iz zimske pnevmatike, toda njene lasnosti na snegu so najslabše med vsemi preskušenimi pnevmatikami. Tako Bridgestonova kot tudi vse ostale pnevmatike so se slabo odrezale na suhi cesti. Tudi na mokrem se ostale celoletne pnevmatike niso izkazale, saj so večinoma dobile zadovoljive ocene, bolje se je izkazala le Goodyearova pnevmatika vector 4 season gen 2, ki je bila enakovredna Michelinovi pnevmatiki. Slabo pa se je na mokrem odrezala Hankookova pnevmatika kinergy 4S H 470 zaradi dolge zavorne poti in slabe vodljivosti. Goodyearova pnevmatika je bila skupaj z Nokianovo pnevmatiko weatherproof edina, ki se je dobro izkazala na snegu. Na ledu so vse pnevmatike dobile oceno dobro ali zadovoljivo in so primerljive z zimskimi pnevmatikami.

Pri porabi goriva je bila razlika med najboljšo Michelinovo in najslabšo Bridgestonovo pnevmatiko 6,5 odstotka oziroma 4 decilitre na 100 km. Z majhno obrabo je izstopala Michelinova pnevmatika, ki prevozi precej več kilometrov od povprečja, vse ostale pnevmatike so se izkazale z oceno dobro.

Naš test celoletnih pnevmatik je tako pokazal, da so celoletne pnevmatike še vedno kompromis in da ne zmorejo enakih lastnosti kot specializirane pnevmatike.

 

 yes PREVERI NAŠO PONUDBO CELOLETNIH PNEVMATIK